CABANA DACILOR

Situata la 5 km de statiunea Belis, intr-o frumoasa padure de brad si mesteacan, in localitatea Calatele Padure, zona va ofera linistea si solitudinea unui adevarat concediu la munte. Cabana este formata dintr-un living cu tv, bucatarie complet echipata, 2 bai cu dus, 2 dormitoare, 1 hol -dormitor, terasa, balcoane, grill, foisor, gradina.

STAŢIUNEA BELIŞ-FÂNTÂNELE

 
 
 
 
 
Localizare.
Zona lacului Fantanele este situata in vestul judetului Cluj in partea nordica a muntilor Apuseni , la o altitudine de aproximativ 1000 metri , la confluenta dintre muntii Gilaului situati la est , muntii Vladeasa situati la vest si Muntele Mare situat in sud.
In nordul acestui lac localizam satele Dealul Botii , Balcesti si Belis , in partea sudica catunul Ciurtuci si satul Poiana Horii , in vest Giurcuta de Sus si catunul Smida iar in est satul Marisel.
Scurt istoric.
Descoperirile arheologice din regiune demonstrează că primele aşezări umane datează încă din Paleolitic (în Câmpia Someşului, Câmpia Transilvaniei şi platoul intracarpatic. În epoca bronzului se dezvolta arta prelucrarii aurului, într-un stil de factura locala, atestata prin descoperirile de pe teritoriul satelor apartinatoare comunei Rosia Montana. Primele atestari ale acestei activitati sunt atribuite purtatorilor culturii Decea Muresului (2800 - 2500 î.Chr.)
Apusenii centrali erau numiti de romani “ Tiera Biharia” iar acestia apar documentar pentru prima data in scrierile lui Herodot unde se mentioneaza ca tracii de pe valea Muresului erau producatori de aur pe care il extrageau din Apuseni.Aceeasi zona era numita la 1571 “Kalati” dupa tinutul Calata ,
Secolele XVII – XVIII e.n. reprezinta o perioada culturala deosebita: 1648 – Noul Testament de la Belgrad, Scoala Ardeleana cu Samuel Micu, Gheorghe Sincai si Petru Maior; din epoca au ramas cetatile de piatra de la Cilnic, Sasciori, Coltesti, Vurpar, Girbova, si fortificatiile de la Sebes, Aiud, Alba Iulia (cetatea bastionara de tip Vauban, construita intre anii 1715 – 1738, de catre imparatul Austriei, Carol al VI - lea, prin munca a mii de iobagi romani), precum si un numar insemnat de monumente si lacase de cult.
Activitatea insemnata a lui Avram Iancu, marele tribun al motilor din "Tara de Piatra" in Revolutia din anii 1848 – 1849, reprezinta si acum o mare mandrie pentru orice locuitor al muntilor Apuseni .  “Exista acolo in Muntii Apuseni un neam de oameni darji in saracia lor, cari, de cand, se stie, au trait in permanenta revolutie, pe doua fronturi. S'au rasculat oridecateori stapanirea straina i-a impiedecat sa traiasca dupa firea lor, irosind multa energie in apararea legii stramosesti” spunea Traian Mager in lucrarea sa “Aspecte din muntii Apuseni”  in 1924.
In 1861 se face prima mentiune a platoului Padis , pe harta muntilor Apuseni realizata de Academia de stiinte din Viena , iar in 1886 se face pentu prima data referire la Cetatile Ponorului.
Patrimoniul speologic al Muntilor Apuseni a fost popularizat in mod deosebit de catre Emil Racovita odata cu infiintarea la Cluj in 1921 a primului institut de biospeologie din lume.
Lacul Fantanele a fost proiectat pe cursul superior al Somesului Cald la sfarsitul  anilor 60 iar in perioada 1970-1974 oamenii comunei Belisului vechi au fost nevoiti sa se stramute pe actuala localizare a satului.Catune precum Milioan , Ples , Dadesti , Bolojesti sau Giurcuta de Jos sunt acum de domeniul amintirii si doar in verile secetoase cand apa lacului scade foarte mult se pot vedea ruinele caselor abandonate de moti , cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Belis.